Skip til hoved indholdet

Eleverne og direktørerne

Elevstemmer om læring

Bagsværd Skole har haft besøg af LIFE bussen og dens dygtige undervisere. Direktør for LIFE-fonden Christine Antorini lagde også vejen forbi og satte sig sammen med Børne- og Kulturdirektør Thomas Berlin Hovmand fra Gladsaxe og to elever fra syvende årgang for at høre, hvordan det var at lære noget i sådan et læringsmiljø, og hvad de kunne – altså direktørerne – lære af det.

Hvad tænker I om at blive undervist på sådan en måde, som I er undervist på i dag - at være i sådan laboratorie?

"Det er en meget god måde at blive undervist på, for eksempel så tager det ikke lige så lang tid at lære noget. Det tager normalt måske fem-seks uger med sådan et forløb her. Det kan jo godt blive lidt langtrukkent, når man skal lære det meste ved at læse og snakke sammen over længere tid. Her fik man hurtig læring på én dag, så man fik lyst til at blive ved med at lære noget om det. Man kunne både prøve og få en del forklaret. Så man nåede ligesom at lære noget."

Har I haft noget om det her emne før?

"Ja, vi havde haft noget med vores lærer for en måneds tid siden, så vi var ikke på bar bund. Vi kunne godt huske det og bruge det, da vi gik i gang."

Hvad synes I om denne her måde at lære på?

"Det er en ret god måde at lære på. Det er lidt anderledes, til forskel fra, at man ”bare” skal sidde i klassen og lære. Det er et ret fedt lokale her i bussen. Det er anderledes at komme ud og sidde og arbejde i andre lokaler end dem, vi bare kender fra skolen. Fed bus! Jeg synes, at det er superfedt for eksempel der, hvor vi selv skal sidde og ryste flaskerne og så videre. Man husker det også lidt bedre, når man selv har været i gang med det. I stedet for bare at læse en bog, men det synes vi nu også, vores lærer var god til før. Men det her er nu noget helt andet. Også der, hvor vi var ude at finde svampe nede i skovene til projektet tidligere. Hvor vi så skulle se, om det var svampe, og hvad vi kunne finde. Det er sjovere at lære noget, når man ligesom kan bruge en hel dag, og ikke bare skal sidde og læse sig til det. Vi har jo ikke læst i dag. Vi har selv fundet tingene, så har vi studeret dem, og så har vi selv skulle finde på at undersøge forskellige ting med de værktøjer, vi har haft i dag. Så det er en bedre måde at lære på."

Nu sidder Thomas her (red. spørger). Er der noget I gerne vil sige til Thomas om denne her måde at lære på? Noget I kunne tænke jer at spørge Thomas om?

Elever: Hvorfor er al vores undervisning ikke på denne her måde? Hvorfor er der ikke mere af denne her undervisning?

"Godt spørgsmål og jeg er glad for, at du siger mere af vores undervisning. Det tror jeg godt, vi kan blive bedre til. Jo, vi skal helt klart blive bedre til at skabe flere forskellige muligheder for læring. Og vi skal jo først og fremmest lære, hvordan man kan gøre det. Derfor er det jo også rigtig fint, at der kan komme nogen udefra, der er rigtig dygtige og kan være en inspiration for os i Gladsaxe og vise os; ”I kan jo faktisk gribe det an på denne her måde. Når jeg kigger rundt på alle vores skoler, så er I er jo så heldige, at I har den nyeste skole i Gladsaxe. Alligevel er den måske ikke helt gearet til den her måde at lære på, som I har prøvet i dag. Men jeg tænker også, at der skal være plads til lidt af hvert på en skole. I skal stadig have nogle åbne områder, hvor I kan læse bøger og fordybe jer i dem. Og så skal der være meget mere plads til at prøve noget og gøre noget praktisk. Det er vi meget optaget af, og det har vi mange snakke med vores politikere om. Vi håber, at der kan blive meget mere plads til det i fremtiden."

Et kort godt råd til Thomas (red. spørger)?

"Mere af denne her slags undervisning - på denne her måde - og en kortere skoledag!"

Nu er det jo enzymjagten, I prøver i dag. Hvad mener I om at eksperimentere jer frem til noget? Nu, hvor I har prøvet det her, kunne I jer tænke jer at prøve et femugers forløb igen i ottende klasse med et andet forløb og få lov til at eksperimentere med det?

"Det kunne være dejligt at få et sådant forløb, det vil vi gerne prøve igen."

I kunne godt lide lokalet? Hvad er det I godt kan lide ved lokalet (i bussen)?

"Vi kan lide lyset, at det hele er nyt, vi kan lide materialerne, at der er stetoskoper og fedt udstyr og sygt fedt at dørene åbnede derinde. Det er fedt at prøve noget nyt. Her er så lyst. Bedre stemning end et klasselokale. Det er også spændende og der rigtig god plads til at arbejde, selvom det ”bare” er en lastbil."

I var i skoven og finde svampe. Har I haft nogle svampe, der har udviklet sig forskelligt?

"Ja, vi fik vendt nogle træstammer om og skrabet lidt af og så videre, og så var der også nogen, der fandt nogle rigtige paddehatte. Vi fandt svampe og tog jordprøver. Vi skal se, om der kommer noget frem. Om tre uger kan vi se hvilke svampe, vi har fundet og hvilke enzymer, der er der. Forklaring på, hvordan man ser om noget er en svamp og så videre..." (lang faglig snak om svampe mellem elever og Christine Antorini.)

Hvordan er det at få gæstelærere?

"Vi kunne godt lide det. Vi har haft nogle rigtige gode lærere herinde i dag. De er hele tiden i gang. De ved meget. De er unge, og der er gang i dem, og de er gode til at fortælle, hjælpe og forklare. Nogle gange når der kommer nogen udefra, så er det ikke sådan."

Tak til elever og direktører

Skoleafdelingen

Rådhus Allé 7
2860 Søborg

skole@gladsaxe.dk
Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback